Syrjintälautakunnan tapausselosteet 2013

Tältä sivulta löytyy syrjintälautakunnan päätösten tapausselosteita vuodelta 2013.

Pankkipalvelu, 18.11.2013

Syrjintä, etninen tausta, syrjintäolettama, välitön syrjintä, välillinen syrjintä, pankkipalvelu, tunnistautuminen, asiakirjan kääntäminen

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2013/1315
Antopäivä: 18.11.2013

Hakija, joka oli Suomessa vakituisesti asuva Venäjän kansalainen, vaati häneen pankkipalveluissa kohdistuneen syrjinnän kieltämistä, koska pankki ei ollut hyväksynyt hänen suomalaista ajokorttiaan henkilöllisyyden osoittamiseen, vaikka pankki olisi hyväksynyt Suomen kansalaisen suomalaisen ajokortin henkilöllisyyden osoittamiseen.

Syrjintälautakunta katsoi hakijan esittäneen yksityiskohtaisen ja uskottavan kuvauksen menettelystä, jonka perusteella hakija katsoi tulleensa syrjityksi pankkipalveluiden saamisessa, ja jonka perusteella oli syntynyt syrjintäolettama.

Pankilla on finanssivalvonnan ohjeiden mukaan oikeus päättää omien riskinhallintaperiaatteidensa mukaisesti, mitkä ohjeissa luetelluista asiakirjoista se hyväksyy henkilön tunnistautumiseen. Syrjintälautakunta katsoi pankin menettelyn perustuneen ohjeeseen, joka on sinänsä neutraali, joten kysymys ei ollut välittömästä syrjinnästä.

Syrjintälautakunta selvitti, että kun Suomen kansalainen jolla on jo ajokortti, hakee poliisilta ajokorttilupaa, häneltä ei vaadita muuta henkilöllisyyden selvittämistä. Näin ollen, kun Suomen poliisi myöntää ajokorttiluvan Suomen kansalaiselle jolla on jo ajokortti, tämä on vertailukelpoisessa tilanteessa ulkomaan kansalaisen kanssa, jolle Suomen poliisi vaihtaa ajokortin. Kummassakin tilanteessa hakijan tarvitsee esittää vain voimassa oleva ajokorttinsa saadakseen ajokortin. Kumpikaan asiakirja ei ole virallinen henkilötodistus tai virallinen matkustusasiakirja.

Pankki kuitenkin hyväksyy Suomen kansalaisilta tunnistautumiseen suomalaisen ajokortin, mutta ei ulkomaan kansalaisilta silloin, kun kyseessä on Suomen poliisin ulkomaalaiselle vaihtama ajokortti.

Pankin menettely perustui ohjeeseen, joka merkitsee etniseen alkuperään perustuvaa erottelua. Tämä voi joissakin tilanteissa johtaa yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn välilliseen syrjintään.

Hakija ei esittänyt mitään estettä sille, miksi hän ei olisi voinut esittää passiaan pankille, vaikka hänen ajokorttinsa ei ole virallinen henkilötodistus tai matkustusasiakirja. Näin ollen syrjintälautakunta katsoi, ettei hakija joutunut erityisen epäedulliseen asemaan muihin vertailun kohteena oleviin nähden.

Syrjintälautakunta hylkäsi hakemuksen. Pankin menettelyssä tässä tapauksessa ei ollut kyse välillisestä syrjinnästä, kun hakija ei joutunut erityisen epäedulliseen asemaan.

Tapausseloste SLTK 2013/1315 Pankkipalvelu (PDF) [pdf, 104.1 kt]

Turun hallinto-oikeuden päätös 14/0537/2 (pdf, 4.69 Mt)


Opetusryhmä, 7.10.2013

Syrjintä, etninen tausta, syrjintäolettama, opetusryhmä, peruskoulu, kunta.

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2013/1025
Antopäivä: 7.10.2013

Vähemmistövaltuutettu pyysi syrjintälautakuntaa tutkimaan onko yhdenvertaisuuslain 6 §:ssä säädettyä syrjinnän kieltoa rikottu kun A:n ja B:n ulkomaalaistaustaisen adoptiolapsi C:n opetus oli toteutettu normaaliluokan sijasta pienryhmässä.

Syrjintälautakunta katsoi kunnan kasvatus- ja opetuslautakunnan kyenneen toimittamassaan selvityksessä asianmukaisin perusteluin osoittamaan, että C:n opetuksen toteuttaminen sijoittamalla hänet pienryhmäopetukseen oli perustunut asiallisiin ja hyväksyttäviin syihin. Syrjintälautakunta ei katsonut C:n tulleen syrjityksi etnisen alkuperänsä perusteella koulun järjestämän opetuksen saamisessa, ja hylkäsi hakemuksen.

Tapausseloste SLTK 2013/1025 Opetusryhmä (PDF) [pdf, 75.8 kt]


Uskonnollisen musiikin soittaminen, 2.9.2013

Syrjintälautakunnan toimivalta, musiikki

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2013/1242
Antopäivä: 2.9.2013

Hakija vaati syrjintälautakuntaa kieltämään uskonnollisen musiikin soittamisen liikenneyhtiön busseissa.

Syrjintälautakunta jätti hakemuksen tutkimatta lautakunnan toimivaltaan kuulumattomana.

Tapausseloste SLTK 2013/1242 Uskonnollisen musiikin soittaminen (PDF) [pdf, 13.1 kt]


Pankkipalvelu, 14.3.2013

Syrjintä, etninen alkuperä, syrjintäolettama, välitön syrjintä, häirintä, pankkipalvelu

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2012/1739
Antopäivä: 14.3.2013

Hakija vaati häneen pankkipalveluissa kohdistuneen syrjinnän kieltämistä ja uhkasakon asettamista Nordea Pankki Suomi Oyj:lle, koska pankki ei ollut hyväksynyt hänen ranskalaista henkilöllisyystodistustaan henkilöllisyyden osoittamiseksi.

Syrjintälautakunta katsoi hakijan esittäneen yksityiskohtaisen ja uskottavan kuvauksen menettelystä, jonka perusteella hakija katsoi tulleensa syrjityksi pankkipalveluiden saamisessa, ja jonka perusteella oli syntynyt syrjintäolettama.

Syrjintälautakunta katsoi pankin menettelyn olleen välitöntä syrjintää sekä hakijan poistamisen pankin tiloista ja palvelematta jättämisen olleen henkilön arvon ja koskemattomuuden loukkaamista, eli kyse oli tältä osin ollut yhdenvertaisuuslaissa kielletystä häirinnästä

Yhdenvertaisuuslain 6 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaisessa häirinnän kiellossa on kysymys suhteellisen vakavasta yhdenvertaisuuslakia rikkovasta menettelystä, joten syrjintälautakunta katsoi asiassa ilmenneet seikat huomioon ottaen aiheelliseksi asettaa kieltopäätöksensä tehosteeksi 5000 euron suuruisen uhkasakon.

Tapausseloste SLTK 2012/1739 Pankkipalvelu (PDF) [pdf, 112.2 kt]

Julkaistu 14.8.2023