Syrjintälautakunnan tapausselosteet 2009

Tältä sivulta löytyy syrjintälautakunnan päätösten tapausselosteita vuodelta 2009.

Opintosuoritusten arviointi, 15.12.2009

Syrjintä, koulutuksen saaminen, ammatillinen koulutus, opintosuoritusten arviointi

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2009/2266
Antopäivä: 15.12.2009

A katsoi joutuneensa syrjityksi maahanmuuttajataustansa johdosta X oppilaitoksen sosiaali- ja terveysalan kurssilla. Hakija osallistui työvoimatoimiston työvoimapoliittisena aikuiskoulutuksena hankkimaan ja X oppilaitoksen järjestämään sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelmaan maahanmuuttajille. Syrjintälautakunta katsoi, että X oppilaitos oli toimittamissaan selvityksissä kyennyt osoittamaan, että hakijan arvostelu ja oppilaitoksen muu menettely hänen koulutukseensa liittyvissä asioissa olivat perustuneet asiallisiin ja hyväksyttäviin syihin. Syrjintälautakunta ei katsonut hakijan tulleen syrjityksi oppilaitoksen järjestämässä koulutuksessa, ja hylkäsi hakemuksen.

Tapausseloste SLTK 2009/2266 Opintosuoritusten arviointi (PDF) [pdf, 33.3 kt]


Hakemusten käsittely, 10.8.2009

Syrjintä, toimeentulotuen saaminen, asunnon saaminen

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2009/1081
Antopäivä: 10.8.2009

A katsoi joutuneensa syrjityksi maahanmuuttajataustansa johdosta toimeentulotukihakemuksen ja asuntohakemuksen käsittelyssä. Syrjintälautakunta piti selvitettynä, ettei lisäselvitysten pyytäminen A:lta ja hänen toimeentulohakemuksestaan päättämisen viivästyminen poikenneet C:n kaupungin sosiaali- ja terveystoimen normaalista menettelystä. Syrjintälautakunta katsoi, ettei A:ta ole syrjitty
hänen hakiessaan C:n kaupungilta toimeentulotukea ja asuntoa.

Tapausseloste SLTK 2009/1081 Hakemusten käsittely (PDF) [pdf, 20.5 kt]


Liiketoiminnan loppuminen, 11.5.2009

Syrjintä, etninen tausta, omistajanvaihdos, liiketoiminnan loppuminen

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2008-1347/Pe-2
Antopäivä: 11.5.2009

Liiketoiminnan harjoittajan vaihduttua syrjintälautakunta ei katsonut olevan edellytyksiä antaa toimintansa lopettanutta liikettä koskevaa kieltopäätöstä.

Tapausseloste SLTK 2009/1347 Liiketoiminnan loppuminen (PDF) [pdf, 13.5 kt]


Ravintolan päätös asiakkaaksi ottamisesta, 11.5.2009

Syrjintä, ravintola, pukeutuminen, etninen tausta, asiakaspalvelu, syrjintäolettama, todistustaakka

SYRJINTÄLAUTAKUNTA

Diaarinumero: 2009/595
Antopäivä: 11.5.2009

Senegalilainen A oli menossa yhdessä aviopuolisonsa B:n ja ystäviensä C:n, D:n, E:n, F:n ja G:n kanssa Helsingissä sijaitsevaan ravintolaan. Järjestyksenvalvoja H esti A:n ravintolaan sisäänpääsyn A:n käyttämien reisitaskuhousujen vuoksi. Syrjintälautakunta katsoi, että ravintola T:llä on ollut majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain 5 §:n nojalla oikeus asettaa ravintolaan pääsyn ehdoksi tiettyjä ravintolan toiminta-ajatukseen perustuvia asiakkaaksi pyrkivien pukeutumiseen liittyviä ravintolan antaman ohjeen mukaisia ehtoja, jotka eivät sinänsä olleet syrjiviä. A:lla on ollut ravintolan antamassa pukeutumisohjeessa mainitut reisitaskuhousut, eikä hakija ollut osoittanut ravintolan ottaneen asiakkaikseen muita reisitaskuhousuihin pukeutuneita. Näin ollen ravintola T:n menettelyä ei näiltä osin voitu pitää syrjintänä. Räikeässä tapauksessa yleisesti noudatettavista ehdoista poikkeamista on myös asiakkaan palveleminen nöyryyttävällä, halveksuntaa osoittavalla tai muulla asiakasta loukkaavalla tavalla. Päätöksen tekeminen asiakkaaksi ottamisesta ja sen yhteydessä noudatettu menettely on osa ravintolan yleistä palvelutoimintaa. Hakijan loukkaavaksi väittämä sananvaihto on käyty vain B:n kanssa ravintolaan pyrkineen seurueen jo poistuttua kokonaisuudessaan ravintolasta, kun A:ta ei ollut hyväksytty asiakkaaksi. Kun B oli tämän jälkeen erikseen palannut ravintolaan saadakseen ravintolapäällikön yhteystiedot asian myöhemmäksi selvittämiseksi hänen tai kenenkään muun seurueeseen kuuluneen pyrkimättä enää ravintolan asiakkaaksi syrjintälautakunta katsoo, ettei kyse ole ollut enää ravintolan asiakkaaksi ottamista koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Syrjintälautakunta ei pitänyt selvitettynä, että ravintola T:n ovimiehet olisivat syrjineet hakijoita.

Tapausseloste SLTK 2009/595 Ravintolan päätös asiakkaaksi ottamisesta (PDF) [pdf, 85.9 kt]

Julkaistu 14.8.2023